5 kom igång med Joomla tips

gastart

Om man bestämt sig för Joomla av alla olika CMS program som finns vill vi börja med att gratulera! Det är ett riktigt bra program som vi hoppas att du kommer att älska precis som vi. I denna artikeln kommer vi ta upp 5 olika tips som får dig att komma igång snabbt och enkelt med Joomla efter att du installerat det på ditt webbhotell eller server. Men först om du inte redan gjort det och letar efter ett webbhotell som är snabbt och har automatisk installation av Joomla genom Softaculous är du välkommen till oss på Webbdo. Du är igång på bara några minuter då databas och innehåll sätts upp helt automatiskt vid installation. Att tillägga är att du också kan välja att installera det svenska språket direkt eller vilket annat som du själv föredrar.

Innan vi börjar med de 5 stegen under vill vi påminna om att inget behöver vara perfekt från början. Att lära sig hur Joomla fungerar tar tid. Man lär sig mer och mer för varje dag som går och roligare blir det!

#1 - Gör det personligt med eget tema

Efter installation har man en standard installation med original utseende. Det första man ska göra är att skaffa ett tema eller template som det heter på engelska. Detta görs för att man oftast inte vill att sin webbplats ska se ut som hundratusentals andra som ej valt att göra en Joomla hemsida personlig. En sida där du kan finna gratis och snygga teman är via siteground.com. Om du inte hittar ett som passar där finns det tusentals andra sidor där du både kan köpa premium teman samt hitta bra gratis alternativ. Det är bara att söka via Bing eller Google för att hitta en sida som erbjuder detta. På denna punkten kan det vara bra att lägga ner lite tid så att man verkligen hittar ett tema som passar ens hemsida. Noterbart är också att temat bör vara responsivt så att den visas snyggt på exempelvis en mobilskärm eller en surfplatta. Installera ett Joomla tema? Läs mer här...

#2 - Lägg till funktioner du vill ha

Alla hemsidor byggda med Joomla har olika funktioner som väljs av utvecklaren. Delvis den som äger och har byggt hemsidan. Extrafunktioner eller plugins är små program som man kopplar på mot sin huvudinstallation av Joomla. Detta gör det enklare att underhålla samt jobba med för att man är bortkopplad från huvudinstallationen av Joomla. Om man gör en ändring i ett plugin som får en hel hemsida att krascha är det bara att kommentera ut pluginet och sen kommer det fungera igen. På detta sättet kan man arbeta på ett säkert sätt utan att vara rädd att något kan hända med sin huvudinstallation.

Populära tillägg som man bör ha till Joomla

Kontaktformulär för att besökare ska kunna skriva in sitt namn, e-postadress samt ett meddelande. Sociala delningsknappar för att integrera din hemsida med Facebook, Twitter och Instagram samt andra plattformar. Förutom dessa två som mer eller mindre är standard att använda sig av finns det flera andra att välja mellan med olika funktioner. Som nämnt tidigare är det upp till utvecklaren, delvis dig själv att välja vad du vill ha för tillägg på din hemsida. Via denna sidan hittar du alla tillägg uppdelade i kategorier för att du enklare ska kunna administrera dig till pluginet just du vill ha.

#3 - Lägg upp text och bilder

För att göra din hemsida ännu mer personlig som du själv vill ha den måste du lägga till bild och texter. I Joomla väljer man var på sin hemsida man vill ha titel, text och bilder. Detta kallas moduler. För att enkelt visa hur man gör detta har jag lagt in en video under som visar hur man gör. Som du ser i videon läggs text in på bara några minuter via modulfunktionen precis där man vill ha det.

#4 - Lägg till en meny

När man fått upp ett par sidor behöver man en meny så att besökarna kan administrera lätt på hemsidan. I kontrollpanelen (administrationspanelen i Joomla) finns det en flik som heter "Meny". Klickar man på den kommer det en submeny där man ska klicka på "Administrera" och sen "Lägg till ny meny". Nu har du fått upp en sida där du tillåts lägga till titel och beskrivning samt vilket kategori du vill ha menyn i. Efter du sparat den ska du koppla denna till en modul samt var du vill placera den. Har du flera menyer måste du också koppla den till menyn du vill. Ovanför var en enkel beskrivning för hur det fungerar i praktiken. Vill du ha mer detaljerad information rekommenderar jag denna artikeln.

#5 - Gör ändringar - inget är perfekt från början

Vi vill avsluta det #5 tipset med att säga att du ska absolut inte tänka att allt behöver vara perfekt redan från början. Som webbdesigner utvecklas man och ändra på saker genom projektets gång. Man har en vision över hur det ska se ut men det behöver inte vara det slutgiltiga resultatet. Våga testa dig fram och acceptera ändringar! Lycka till med ditt Joomla projekt!

Källförteckning

Skribent och företag: Webbdo Företagsbeskrivning: Konsultation inom webbutveckling och däribland även Joomla. Förutom detta erbjuds tjänster inom webbhotell och domänregistrering. Sökmotoroptimering till större företag finns även i utbudet av tjänsterna. Twitter: @Webbdo Facebook: Till sidan 

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet

Skriv dina kommentarer

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Bilagor (0 / 3)
Share Your Location

www.joomlasverige.se is not affiliated with or endorsed by the Joomla! Project or Open Source Matters. The Joomla! name and logo is used
under a limited license granted by Open Source Matters the trademark holder in the United States and other countries.

Oderland – som ett webbhotell, men bra!

logo2014 copy