Snabba frågor till Jan Pavelka

English version

Jan Pavelka har utvecklat många tillägg för Joomla. Han har tre sidor på JED med tillägg som alla är "non-commercial".

Varför valde du att utveckla för Joomla?

Jag förstod inte Mambo, Joomla! 1.0, Drupal, Wordpress, men jag fortsatte att leta efter ett CMS där jag kunde inrikta mig på att koda och inte förlora tid med saker som: login, databas åtkomst, hantering av webbplatser och artiklar mm. En dag hittade jag Joomla! 1.5 Beta demo och det var precis vad jag letade efter, så jag lärde mig ramverket och jag upptäckte att det fanns ett bra system för att utveckla och genomföra tillägg.

Varför finns det så många Phoca tillägg?

Några av mina vänner behövde ett lätthanterligt galleri, så jag gjorde det i Joomla! (eftersom jag var entusiastisk över Joomla! 1.5 Beta) och jag vet inte varför, kanske för att jag inte gillar när en del arbete försvinner, så gjorde jag tillägget tillgänligt för allmänheten.

Sedan behövde jag en nedladdnings komponent för att göra det här galleriet nedladdningsbart och fann inga befintliga tillägget som passa mina behov, så jag skapade en nedladdnings komponent.

Därefter upptäckte jag att jag behövde dokumentation men tyckte att jag ville visa sektioner och kategorier av min dokumentation på annat sätt som den visas i core Joomla - så då tilverkade jag en dokumentation komponent.

Sedan behövde någon en gästbok, jag behövde en bättre PDF komponent, etc. etc. Så tillägen har utvecklat av mig i fall någon (inklusive mig) behöver den och (detta är mycket viktigt) är det intressant att skapa det och det inte existerar ännu (eftersom jag hatar dubbeljobb). Och om det finns något gjort, varför inte göra det tillgängligt för allmänheten, varför dölja det någonstans så det kommer att gå förlorat.

Om man tänker pragmatiskt, så finns det fördelar för båda sidor. Användarna får programvara som kan hjälpa dem att bygga sina webbplatser och samtidigt du som utvecklare får feedback, felrapportering, nya funktioner, etc. etc. Om du använder dina egna tillägg som jag gör, är det bra om andra användare hjälper dig att testa, rätta fel, göra nya funktioner, etc.

Vad kommer vi se från Phoca under detta år?

I år (samma för föregående år) kommer Phoca tilläggen anpassas till Joomlas nya frameworks versioner. Först till Joomla! 1.6 och sedan till Joomla! 1.7 Om detta kommer att finnas tillgängligt. Phoca tilläggen är skrivna direkt för Joomlas framework så om Joomlas framework ändras så kommer Phoca ändras också.

Det verkar som det inte finns många förändringar mellan 1.6 och 1.5. Men i realiteten finns det en hel del förändringar och ingen bakåtkompatibilitet. Om du kör något tillägg med någon typ av "bridge", så är det inga problem att göra det klart för 1.6 men om du använder Joomlas framework och tilläggen är en del av kärnan CMS, då är det verkligen svårt att göra de redo att nya systemet. Det är därför mycket av de planerade funktionerna inte har genomförts än. Så planen är överskrivning, överskrivning, överskrivningar och sedan, hoppas jag, jag kommer att hitta tid att avsluta efterfrågade funktioner i nuvarande tillägg. Inga nya tillägg planeras ännu på grund av tiden :-(.

Hur kan användare stödja Phoca?

Bra fråga, det finns många sätt att stödja utvecklingen. Mest uppskattat är att hjälpa andra användare i forumet med att besvara deras inlägg. Det kommer att göra min fritiden mer fri och då kan jag spendera den med att lägga till nya funktioner till Phoca tilläggen. En annan stor del är att få feedback på buggar eller eventuella problem, eftersom det inte är möjligt för en person att felsöka alla funktioner, i olika kombinationer, utan deras hjälp. Översättning och göra dokumentationen är stor chans för användare som vill hjälpa till men saknar kodning kunskaper. Som jag har skrivit tidigare: "Lägga till nya funktioner eller förbättra de fria tilläggen beror i själva verket på aktiviteter från användarna i communityn, då utvecklaren inte kan göra allt. Sanningen är, Stålmannen existerar inte.." Så all hjälp är mycket uppskattat!

Vilken tillägg är du mest stolt över att ha skapat?

Hmmm, detta är verkligen en svår fråga, har inte tänkt på det än. :-( Jag var stolt över Phoca Font, eftersom det vid tidpunkten för dess tillkomst inte var vanligt att använda externa typsnitt på hemsidan. Bilder användeds istället för text (i menyer) och jag gillade inte detta så jag var mycket glad att kunna ha ett tillägg för att visa olika typsnitt på hemsidan utan att ersätta texten med bilder. Samma som jag gillar att använda CSS3 i mallar som sparar en massa extra arbete.

Phoca

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet

Skriv dina kommentarer

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Bilagor (0 / 3)
Share Your Location

www.joomlasverige.se is not affiliated with or endorsed by the Joomla! Project or Open Source Matters. The Joomla! name and logo is used
under a limited license granted by Open Source Matters the trademark holder in the United States and other countries.

Oderland – som ett webbhotell, men bra!

logo2014 copy